Het Dorp

Endallah telt om en bij de 4500 inwoners en strekt zich uit tussen Lake Manyara Nationaal Park in het Zuiden, Getamock en Endamarariek in Het Westen, Basodowish in het Noorden en Chemchem in het Oosten. Endallah ligt op pakweg 35 kilometer van de toegangspoort tot de Ngorongoro krater en op enkele uren rijden van Serengeti’s Naabi Hill Gate en het Natronmeer.

Tarangire Nationaal Park, Mang’Ola en Lake Manyara Nationaal Park bevinden zich op een half tot anderhalf uur rijden. De rit van Endallah tot Arusha neemt 2,5 uur in beslag, maar leidt je alvast langs schitterende, uitgestrekte landschappen en een fantastisch uitkijkpunt over Lake Manyara Nationaal Park.

Alle inwoners van Endallah behoren tot de Iraqw-stam, ook gekend als de Mbulu. De Iraqw zijn een relatief kleine stam van Custhische origine (afkomstig uit de Hoorn van Afrika). Je herkent hen aan hun fijne gelaatstrekken en ranke bouw. Volgens zij die het kunnen weten, levert de Iraqw-stam de mooiste vrouwen van Tanzania af.

Je zal vaststellen dat de meeste dorpbewoners nog steeds gebruik maken van hun stamtaal, het Kiraqw. Kiswahili pas is hun tweede taal en vooral ouderen en kleine kinderen zijn het Kiswahili niet machtig. Zeer weinig dorpelingen spreken Engels omdat de meesten nooit naar de middelbare school gegaan zijn. Daar komt dankzij Endallah Secondary School langzaamaan verandering in. De Iraqw leven voornamelijk van de landbouw en hun voornaamste productiegewassen zijn maïs en bonen. Endallah is een arm dorp, het gemiddelde inkomen ligt er lager dan 1 dollar per dag.