De lokale gewoonten

De inwoners van Endallah zijn geen koppensnellende slangenbezweerders. Ze zijn integendeel een beetje puriteins op het vlak van kleding en zeden. Bezoekers wordt er met open armen ontvangen en met respect behandeld. Niettemin is het aangewezen om een aantal basisregels in gedachte te houden.

 • Uitgebreide begroetingen zijn zeer belangrijk, ook al ken je mensen niet.
  Neem er je tijd voor (enkele woordjes Kiswahili volstaan) en je krijgt er een glimlach voor in de plaats. 
 • Kleed je bescheiden.
  Onze mensen zijn niet gewend om korte broekjes of rokjes en blote buiken te zien. Houd dit in gedachte wanneer je ’s ochtends je outfit voor de dag uitkiest. Bewaar dus je bikini voor de safari’s of het zwembad.
 • Als je foto’s neemt, vraag dan eerst toestemming aan je onderwerp.
  Sommigen zullen weigeren om op de foto te staan, maar de meesten hebben geen enkel bezwaar. Betaal niet voor foto’s, als je hun akkoord hebt, is het gratis. Je kan hen wel een plezier doen door achteraf foto’s op te sturen. Beloof echter niets indien je niet van plan bent dit te doen.
 • Het kan gebeuren dat er mensen naar je toekomen om financiële steun te vragen.
  We moedigen dit doorgaans niet aan omdat dit de afhankelijkheid van toeristen alleen maar vergroot (misschien wordt het wel lucratiever om het veld te laten voor wat het is en ergens op een steen te gaan zitten bedelen?). In bepaalde gevallen kan het echter wel (ouderen zonder familie, zwaar zieken die hun medische kosten niet kunnen betalen). Twijfel je, vraag het dan aan je begeleider. We raden echter absoluut af om geld of cadeautjes te geven aan kinderen. Zij hebben de toekomst vóór hen en doen er beter aan om naar school te gaan i.p.v. op straat rond te hangen op zoek naar toeristen. Je helpt hen het best door te doneren aan Misingi (www.misingi.be). Misingi betaalt studiebeurzen voor de allerarmste kinderen van Endallah en Engare Sero. Steun aan Misingi is dus rechtstreekse steun aan de allerarmsten in Endallah en Engare Sero.