Serengeti-Natron Express (13D - 12N)

Hoogtepunten: Verblijf in Endallah, Ngorongoro Krater, Serengeti Nationaal Park (Seronera en Lobo), het Natron Meer, Ol Doinyo Lengai, de Masai en de Bosjesmannen, Lake Manyara Nationaal Park

DAG 1: ARUSHA

We pikken je op in Kilimanjaro Airport (voor wie rechtstreeks vliegt) of in Arusha aan de busterminal (voor wie met de bus vanuit Nairobi komt). De rest van de dag spenderen we in Arusha om enkele praktische zaken te regelen (geld wisselen, stock inslaan) en de stad te verkennen. Het avondmaal nuttigen we in een gezellige Indische straatbarbecue in het centrum van de stad.

Overnachting: Arusha guesthouse – middag- en avondmaal

DAG 2: KENNISMAKING MET ENDALLAH

Na het ontbijt vertrekken we meteen richting Endallah. Onderweg pauzeren we kort in Mto wa Mbu, een bruisende handelsnederzetting aan de voet van de Great Rift. Vooraleer we de asfaltweg verlaten en de afslag naar Endallah nemen, trakteren we je boven op de Great Rift nog op een schitterend zicht over Lake Manyara Nationaal Park. Na de lunch rijdt de jeep ons tot op een heuveltop in het nabij gelegen Lambo. Van daar zetten we de tocht te voet verder tot in Endallah. De jeep brengt intussen onze bagage naar Endallah. Deze wandeling biedt schitterende vergezichten en heel wat couleur locale en gaat grotendeels bergaf. De moeilijkheidsgraad ligt dan ook niet al te hoog. We pauzeren even in de kroeg van Endallah en leggen daarna de laatste kilometer af tot aan het huis van onze gastfamilie.

Overnachting: Endallah gastfamilie – vol pension

DAG 3: ENDALLAH: BEZOEK AAN DE BANANENPLANTAGE

Vandaag trekken we onze wandelschoenen aan voor een stevige wandeling door het woud. We volgen vooral geitenpaadjes en de rivierbedding, met een korte maar steile klim op het eind. Een degelijke conditie is vereist (voor diegenen met een minder goede conditie zorgen we voor een alternatief). Tijdens deze wandeling bezoek je een kleine plantage met naast allerlei soorten bananen een grote verscheidenheid aan andere tropische vruchten en groenten. We volgen daarna de rivier (waarbij enig klauterwerk niet uitgesloten is), passeren een verlaten hyena hol en verlaten de rivierbedding aan een 6 meter hoge waterval die meestal droog staat. Onderweg hopen we Nijlvaranen en aapjes te zien, naast de vele sporen van onder meer bosbok, bavianen, genetkat en zelfs luipaard. Na deze vermoeiende maar prachtige wandeling gebruiken we een laat middagmaal. Na het middagmaal trekken we het dorp in waar we o.a. een bezoekje brengen aan de school, het dispensarium, de steenbakkerij en de plaatselijke kroeg. We nemen je ook mee naar een traditionele hut. Na het avondmaal kan je nog wat nakaarten bij een vuurtje om vervolgens in slaap te soezen omringd door de geluiden van de Afrikaanse nacht.

Overnachting: Endallah gastfamilie – vol pension

DAG 4: LAKE MANYARA NATIONAAL PARK

Na een vroeg ontbijt dalen we de Great Rift af tot aan de inkom van Lake Manyara Nationaal Park. We maken ons opnieuw op voor een volledige dag safari. Lake Manyara Nationaal Park is dankzij zijn tropische vegetatie, het meer en de spectaculaire Great Rift op de achtergrond, zonder twijfel één van de mooiste parken van het Noordelijke circuit. Het park is vooral bekend om zijn boomklimmende leeuwen (je hebt een portie geluk nodig om ze te zien), maar biedt heel wat meer: een uitgebreid assortiment aan kleurrijke vogels en roofvogels, 3 apensoorten, zeer benaderbare olifanten en giraffen, een nijlpaardenpoel, buffels, antilopen en een goede kans om de schuwe bosbok en klipspringer te ontdekken. Dieper in het park ligt de heetwaterbron, traditioneel een trekpleister voor grote kolonies flamingo’s. Na de safari keren we terug naar Endallah.

Overnachting: Endallah gastfamilie – vol pension

DAG 5: MANYARA UITKIJKPUNT EN MASABEDA WANDELING

Opnieuw tijd voor een stevige wandeling! In de voormiddag volgen we de droge rivierbedding richting Masabeda om zo via de heuvels terug te keren naar ‘huis’. Het is een niet al te zware wandeling met mooie vergezichten over het dorp en, bij goed weer, de vlakte aan de voet van de Great Rift. Na de lunch is er tijd voor een siësta. Rond 15.00 uur start de tweede wandeling van de dag die ons naar rots op de rand van Lake Manyara Nationaal Park leidt. Wie te vermoeid is van de ochtendwandeling geraakt er ook met de jeep. De wandeling gaat door nagenoeg onbewoond gebied en telt één zeer steile, maar korte klim. Van op de rots aan het eind van de wandeling krijg je één van de mooiste uitzichten van Tanzania te zien. We proberen de rots te bereiken rond het zogenaamde ‘golden hour’, het uur voor zonsondergang dat bij fotografen erg in trek is omwille van de mooie intense kleuren. De liefhebbers keren terug te voet, de anderen met de jeep.

Overnachting: Endallah gastfamilie – vol pension

DAG 6: DE NGORONGORO KRATER

Na het ontbijt slaan we voldoende proviand in te slaan voor onze zesdaagse en zetten koers richting Ngorongoro Krater voor een hele dag safari. De Ngorongoro Krater of ‘Tuin van Eden’ herbergt een surrealistisch aantal dieren op een relatief kleine oppervlakte en wordt algemeen beschouwd als de beste plaats op aarde om enkele bedreigde diersoorten van dichtbij te aanschouwen. De Ngorongoro Krater is tevens de beste plek in Tanzania om één of meerder zwarte neushoorns te zien of om van dichtbij leeuwen te aanschouwen. Verder kruis je ongetwijfeld ook het pad van hyena’s, wrattenzwijnen, zebra’s, gnoes, buffels, verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, olifanten enzovoort. Met een beetje geluk krijg je ook een jachtluipaard of serval in het vizier en met nog meer geluk zelfs een luipaard, wat de Big Five meteen compleet zou maken. In de late namiddag (picknicken doen we op de kraterbodem) verlaten we de krater en rijden we door een schitterend landschap getooid met Masai nederzettingen en hier en daar wat wild naar de missiepost van Endulen waar we de nacht doorbrengen. Dit Masai-hospitaaltje met gastenkamers ligt op bijna 2000 meter hoogte en garandeert je een koele en aangename nacht. ’s Nachts blijf je evenwel best in je kamer (met douche en WC) want hier neemt het wild het commando over.

Overnachting: Endulen Missiepost (Simba campsite indien volzet) – vol pension

DAG 7: SERENGETI NATIONAAL PARK - SERONERA

Als het weer meezit (geen regen gedurende enkele dagen) nemen we vanuit Endulen een fantastische route binnendoor die via Ndutu naar de gate van Serengeti leidt (in het andere geval rijden we via de kraterrand). De opkomende zon, de eindeloze vlakten en het wild voor jou alleen,… Dit is het echte Out of Africa-gevoel! Zodra we de Serengeti binnenrijden gaan we op zoek naar de ‘grote katten’. Leeuwen, jachtluipaarden, maar vooral luipaarden zijn hier de toppers. Van februari tot en met april-mei is bovendien – en als alles meezit – ook de migratie in de buurt. Wie een beetje geluk heeft in de Serengeti zal in geen enkel ander park ter wereld ooit nog een vergelijkbare hoeveelheid en verscheidenheid aan dieren aanschouwen. De hoge wildconcentratie in combinatie met de schier eindeloze vlakten laten een indruk na voor het leven. Overnachten doen we in een tentje. Huilende hyena’s en leeuwengebrul vervangen vannacht de beste natuurdocumentaire. Voor wie liever tussen stenen muren slaapt boeken we tegen meerprijs een lodge nabij.

Overnachting: Seronera campsite (of lodge) – vol pension

DAG 8: SERENGETI NATIONAAL PARK – LOBO

Na een ochtendlijke game-drive langs de Seronera-rivier rijden we noordelijk richting Lobo. Onderweg houden we halt aan de Retima nijlpaardenpoel waar nijlpaarden vechten om een plaatsje in het modderbad en krokodillen zonnen op de hete rotsen. We slaan vervolgens onze tenten op in Lobo campsite (een stuk rustiger en minder bezocht dan Seronera) en vertrekken na de lunch voor een nieuwe game-drive. Lobo presenteert een totaal ander landschap met grote rotsformaties, glooiende heuvels en de slingerende Grumeti-rivier. Naast alle grote katten zijn ook topi’s, klipspringers en hartebeesten goed vertegenwoordigd in Lobo. Overnachten doen we opnieuw in een tentje of in de nabijgelegen Lobo Wildlife Lodge voor de liefhebbers (aan meerprijs).

Overnachting: Lobo campsite (of lodge) – vol pension

DAG 9: LOBO – NATRON

Na een korte ochtendlijke game-drive verlaten we de Serengeti langs het westelijke Klein’s Gate. Van daar zetten we onze tocht verder richting Lake Natron. We doorkruisen Purko-gebied, een clan van de grotere Masai-stam die zich van de Kisongo-clan onderscheidt door haar iets frivolere kleding. In en rond Same zien we de Sonjo-stam, gezworen vijanden van de Masai en weinig toegankelijk. Ze dragen blauwe en gele tunieken en hebben meestal pijl en boog bij de hand. Vooraleer we de Great Rift weer afdalen richting Engare Sero, houden we halt bij een uitkijkpunt over Lake Natron. Het tafereel dat zich daar ontplooit valt met geen woorden te omschrijven. Het lila meer met miljoenen flamingo’s, het maanlandschap dat eraan voorafgaat, de dramatische bergketens op de achtergrond en de majestueuze vulkaan Ol Doinyo Lengai leveren een spectaculair totaalbeeld op dat met geen camera is te vatten. Bekomen van dit overdonderend zicht dalen we via 17 haarspeldbochten af naar het meer om uiteindelijk halt te houden aan de oever van de Engare Sero-rivier. Hier slaan we de tenten op te midden van een oase van groen en een oorverdovend concert van bijeneters en paradijsvogels. De lokale Masai zorgen voor drank, olielampjes en een verkwikkende douche.

Overnachting: Lake Natron Campsite – vol pension

DAG 10: HET NATRON MEER, DE WATERVALLEN EN OL DOINYO LENGAI

Vandaag staat er zoveel of zo weinig op het programma als je zelf wil. Na een rustig ontbijt in de schaduw van de vele bomen op de campsite kan je lekker luieren, een Masaidorp bezoeken, een korte wandeling naar de oever van het meer maken om er de flamingo’s gade te slaan of een avontuurlijke wandeling naar de watervallen maken voor een natuurlijke douche en verkwikkende zwempartij in een oogverblindende oase. Een Masai-gids is beschikbaar en zal je bij alles begeleiden behalve bij het luieren. Dit is een dagje pure ontspanning in een adembenemend decor. De echte avonturiers voor wie een dagje rustig aan doen een ware marteling is, kunnen zich tijdens de dag opmaken voor een nachtelijke beklimming van de vulkaan Ol Doinyo Lengai (ca. 120 USD per groep). Ol Doinyo Lengai of ‘De Berg van God’ is de woonplaats van de Masai-god Lengai. De beklimming is uitermate zwaar en steil, maar wie de top bereikt (ca. 6 uur klimmen en klauteren) mag een blik werpen in de vulkaankrater met gloeiende lava. Een wandelstok, een hoofdlamp, een fleece en stevige wandelschoenen volstaan voor de opdracht, maar wie niet over een beresterke conditie beschikt, begint er beter niet aan.

Overnachting: Lake Natron  Campsite – vol pension

DAG 11: VAN HET NATRON MEER TERUG NAAR KARATU

Na een rustig ontbijt leggen we het laatste traject af van onze zesdaagse rondrit. Doorheen een adembenemend en woest landschap rijden we terug naar Endallah. Onderweg houden we nog even halt aan het ‘Shimu la Mungu’ oftewel de Krater van God en lunchen we in Mto wa Mbu. In Mto wa Mbu kunnen diegenen die willen een bezoek brengen aan de Makonde houtbewerkers of een wandeling maken langs de Great Rift. Vervolgens gaat het naar Karatu.

Overnachting: Karatu guesthouse – vol pension

DAG 12: HET EYASI MEER EN DE BOSJESMANNEN

We maken we ons op voor een ruwe en stoffige rit naar Mang’Ola aan het Eyasi Meer. Mang’Ola is bij de Tanzanianen bekend omwille van de ajuinenteelt maar herbergt ook de laatste 700 Bosjesmannen of Hadzabe. Aangezien ze niet in een stenen huis in het dorp wonen, pikken we eerst een lokale gids op die ons naar de Bosjesmannen loodst. De Bosjesmannen leven nog grotendeels in het Stenen Tijdperk. De Hadzabe van Tanzania hebben nauwe banden met de San in Namibië en Botswana en leven net als hen van de jacht en het verzamelen van vruchten in het woud. Ze zijn klein van postuur, vertonen uiterlijke gelijkenissen met de pygmeeën en hoewel de korte broek inmiddels al zijn intrede heeft gedaan, zijn ze verder naakt. De Bosjesmannen nemen je mee op een korte demonstratiejacht, leren je omgaan met pijl en boog en tonen hoe je vuur kan maken met hout. Ze nodigen je uit ten dans of voor een pijp ‘zwaren toebak’. Na ons bezoek aan de Bosjesmannen bezoeken we ook nog de Datoga indien zij zich in de buurt bevinden (beide stammen zijn nomaden). Deze zeer traditionele stam heeft qua levensstijl en klederdracht enige raakpunten met de Masai (hun grootste vijanden overigens) maar onderscheidt zich door vriendelijkheid, prachtige juwelen en oog tatoeages. De Datoga leven in kleine gemeenschappen en blijven zelden langer dan 6 maanden op dezelfde plaats. Ze wonen in hutten, leven van de veeteelt en zijn één van de weinige stammen waarop missionarissen weinig of geen invloed hebben kunnen uitoefenen. In de late namiddag keren we terug naar Karatu, waar we ook overnachten.

Overnachting: Karatu guesthouse – vol pension

DAG 13: AFSCHEID

Na het ontbijt keren we terug naar Arusha. Wie na het middaguur een vlucht heeft, trakteren we nog op een lunch in Kilimanjaro Airport, van de anderen nemen we eerder afscheid. Eerst maken we echter nog een afspraak voor volgend jaar, want terugkomen doe je gegarandeerd!


Verlengingen

Al onze safari's kunnen met één of meerdere dagen verlengd worden. De kost hangt af van het dagprogramma. Zo kost een parkdag meer dan een extra dag in Endallah en is de Kilimanjaro beklimmen duurder dan een verblijf in Zanzibar.

Mogelijke verlengingen: Beklimming van Kilimanjaro of Mount Meru, Zanzibar, Lake Victoria, extra park dagen in Serengeti, Ndutu of Tarangire, extra dagen in Endallah, Lake Babati en Lake Basotu,… Laat ons weten wat je wil of hoeveel dagen we extra moeten voorzien zodat we je een voorstel kunnen doen!

Overnachten

Om je de mogelijkheid te bieden om de lokale bevolking te ontmoeten en het leven in een klein Tanzaniaans dorpje gade te slaan, passeren de meeste van onze safari's in Endallah. Je verblijft in het huis van een Tanzaniaanse familie, in de dorpje dat grenst aan Lake Manyara National Park. Er zijn 4 tweepersoonskamers en 3 eenpersoonskamers. Matrassen, kussens, dekens en muskietennetten zijn voorzien. Er is een koude douche en een westerse WC met spoelbak. Het huis (en het dorp) zijn veilig en er zijn altijd mensen in het huis om een oogje in het zeil te houden. Indien nodig kunnen je kleren gewassen worden (gratis).

Onderweg verblijf je in lokale hotelletjes. In de nationale parken kan je kiezen tussen overnachten op een publieke campsite (inbegrepen in de geafficheerde reiskost) of in een lodge (in dat geven rekenen we je de meerkost aan). De campsite is redelijk basic ('Franse WC' en douches met onzekere waterbevoorrading) maar 'wild' (niet omheind)! Huilende hyena's en brullende leeuwen zullen je 's nachts entertainen zodat je niet vergeet dat je in enkele van de mooiste wildparken ter wereld overnacht.  

Als je verkiest om één of meerdere nachten in een lodge te slapen, dan boeken we die voor jou (tegen meerkost).

Maaltijden en drank

De maaltijden in Endallah zijn huisbereid met verse ingrediënten. Vegetarische maaltijden kunnen voorzien worden. Een traditionele maaltijd (ugali) kan bereid worden op aanvraag (geen extra cost).

De maaltijden tijdens de safari's worden bereid door onze safari-koks of worden geserveerd in kleine restaurantjes. Tijdens de hele reis zal er water in flessen voorzien worden (inbegrepen in de prijs). Koffie en thee worden aangeboden tijdens het ontbijt en het avondmaal. Alcoholische- en frisdranken zij eveneens voorradig, maar moeten bijbetaald worden.

Vervoer

Alle verplaatsingen worden gedaan met een 4WD Toyota Landcruiser. Het dak wordt geopend tijdens de game drives zodat je een perfect zicht hebt. Aangezien jij en je medereizigers de enige passagiers zijn, kan je de gids vragen om eender waar te stoppen. De Landcruiser is in goede staat, maar de wegen zijn dat niet. Autopech kan dus voorvallen, maar zal zo spoedig mogelijk verholpen worden door onze gidsen die, zoals alle gidsen, zeer handige mechaniciens zijn.

Parkgelden en taksen

De parkgelden en taksen zijn redelijk hoog en zijn flink duurder geworden de laatste jaren. Alle parkgelden en taksen zijn inbegrepen in de totaalprijs. Indien de parkgelden evenwel zouden stijgen tussen het moment van boeking en de eigenlijke safari, dan kunnen we helaas niet anders dan deze extra kost door te rekenen.