Parken & Parken (7D - 6N)

Hoogtepunten: Ngorongoro Krater, Serengeti Nationaal Park, Olduvai, de Masai, Lake Manyara Nationaal Park en Tarangire Nationaal Park

DAG 1: ARUSHA

We pikken je op in Kilimanjaro Airport (voor wie rechtstreeks vliegt) of in Arusha aan de busterminal (voor wie met de bus vanuit Nairobi komt). Na nog wat praktische zaken te hebben geregeld, rijden we onmiddellijk door naar Mto wa Mbu waar we het avondmaal nuttigen en overnachten.

Overnachting: Mto wa Mbu guesthouse – avondmaal

DAG 2: LAKE MANYARA NATIONAAL PARK

We maken ons op voor onze eerste dag ‘safari’. Lake Manyara Nationaal Park is dankzij zijn tropische vegetatie, het meer en de spectaculaire Great Rift op de achtergrond, zonder twijfel één van de mooiste parken van het Noordelijke circuit. Het park is vooral bekend om zijn boomklimmende leeuwen (je hebt een portie geluk nodig om ze te zien), maar biedt heel wat meer: een uitgebreid assortiment aan kleurrijke vogels en roofvogels, 3 apensoorten, zeer benaderbare olifanten en giraffen, een nijlpaardenpoel, buffels, antilopen en een goede kans om de schuwe bosbok en klipspringer te ontdekken. Dieper in het park ligt de heetwaterbron, traditioneel een trekpleister voor grote kolonies flamingo’s. Na de safari rijden we naar Karatu waar we ook overnachten.

Overnachting: Karatu guesthouse – vol pension

DAG 3: DE NGORONGORO KRATER

Na het ontbijt slaan we voldoende proviand in te slaan voor onze driedaagse en zetten koers richting Ngorongoro Krater voor ca. 6 uur game drive. De Ngorongoro Krater of ‘Tuin van Eden’ herbergt een surrealistisch aantal dieren op een relatief kleine oppervlakte en wordt algemeen beschouwd als de beste plaats op aarde om enkele bedreigde diersoorten van dichtbij te aanschouwen. De Ngorongoro Krater is tevens de beste plek in Tanzania om één of meerder zwarte neushoorns te zien of om van dichtbij leeuwen te aanschouwen. Verder kruis je ongetwijfeld ook het pad van hyena’s, wrattenzwijnen, zebra’s, gnoes, buffels, verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, olifanten enzovoort. Met een beetje geluk krijg je ook een jachtluipaard of serval in het vizier en met nog meer geluk zelfs een luipaard, wat de Big Five meteen compleet zou maken. In de late namiddag (picknicken doen we op de kraterbodem) verlaten we de krater en rijden we door een schitterend landschap getooid met Masai nederzettingen en hier en daar wat wild naar de missiepost van Endulen waar we de nacht doorbrengen. Dit Masai-hospitaaltje met gastenkamers ligt op bijna 2000 meter hoogte en garandeert je een koele en aangename nacht. ’s Nachts blijf je evenwel best in je kamer (met douche en WC) want hier neemt het wild het commando over.

Overnachting: Endulen Missiepost (Simba campsite indien volzet) – vol pension

DAG 4: SERENGETI NATIONAAL PARK

Als het weer meezit (geen regen gedurende enkele dagen) nemen we vanuit Endulen een fantastische route binnendoor die via Ndutu naar de gate van Serengeti leidt (in het andere geval rijden we via de kraterrand). De opkomende zon, de eindeloze vlakten en het wild voor jou alleen,… Dit is het echte Out of Africa-gevoel! Zodra we de Serengeti binnenrijden gaan we op zoek naar de ‘grote katten’. Leeuwen, jachtluipaarden, maar vooral luipaarden zijn hier de toppers. Van februari tot en met april-mei is bovendien – en als alles meezit – ook de migratie in de buurt. Wie een beetje geluk heeft in de Serengeti zal in geen enkel ander park ter wereld ooit nog een vergelijkbare hoeveelheid en verscheidenheid aan dieren aanschouwen. De hoge wildconcentratie in combinatie met de schier eindeloze vlakten laten een indruk na voor het leven. Overnachten doen we in een tentje. Huilende hyena’s en leeuwengebrul vervangen vannacht de beste natuurdocumentaire. Voor wie liever tussen stenen muren slaapt boeken we tegen meerprijs een lodge nabij.

Overnachting: Seronera campsite (of lodge) – vol pension

DAG 5: NGORONGORO CONSERVATION AREA EN OLDUVAI

Na een ochtendlijke game-drive (het ideale moment om nog wat actie te zien) verlaten we de Serengeti en zetten we via een mooie binnenweg koers richting Shifting Sand Olduvai. We beklimmen er de zich jaarlijks verplaatsende duin van vulkanische as en brengen een bezoek aan de archeologische site waar Mary Leakey ooit de australopithecus boisei vond. Voor de liefhebbers is er ruimte voor een archeologische wandeling in de Olduvai kloof, begeleid door één van de archeologen van de site. Indien gewenst maken we ook tijd voor een bezoek aan een Masaidorp. Indien de groep beslist om Olduvai en Shifting Sand links te laten liggen, behoort een game-drive rondom Lake Ndutu tot de mogelijkheden. Aangezien het een privé-safari is beslis je zelf over je dagindeling. Omstreeks 17.00 uur verlaten we de Ngorongoro Conservation Area en genieten van een warme maaltijd en douche in onze guesthouse in Karatu.

Overnachting: Karatu guesthouse – vol pension

DAG 6: TARANGIRE NATIONAAL PARK

Vanuit Karatu zetten we onmiddellijk koers Tarangire Nationaal Park. Tarangire Nationaal Park is bekend om zijn vele prachtige en eeuwenoude baobabs (apenbroodbomen) en een enorme populatie olifanten (de dichtste in de Noordelijke parken). Ook alle andere diersoorten zijn er vertegenwoordigd tot en met wilde honden en oryxen (maar om hen te zien heb je een flinke dosis geluk nodig). Tarangire is ook je beste kans om een python van dichtbij te zien. We overnachten in een tentje in het park en genieten wederom van de ‘nachtelijke ambiance’. Voor wie niet van tentjes houdt, boeken we een lodge aan meerkost.

Overnachting: Tarangire campsite (of lodge) – vol pension

DAG 7: TARANGIRE NATIONAAL PARK

Na een vroeg ontbijt zetten we onze safari verder, op zoek naar interessante taferelen. Ook Tarangire Nationaal Park biedt immers een redelijke kans op het spotten van een luipaard. We blijven in het park tot onze 24-uren licentie verstreken is en zetten daarna koers richting Arusha. Daar trakteren we je op een laatste lunch waarna we je afzetten op je plaats van bestemming (de bushalte of Kilimanjaro Airport) en afscheid nemen. Eerst maken we echter nog een afspraak voor volgend jaar, want terugkomen doe je gegarandeerd!

Overnachting: / – ontbijt en lunch


Verlengingen

Al onze safari's kunnen met één of meerdere dagen verlengd worden. De kost hangt af van het dagprogramma. Zo kost een parkdag meer dan een extra dag in Endallah en is de Kilimanjaro beklimmen duurder dan een verblijf in Zanzibar.

Mogelijke verlengingen: Beklimming van Kilimanjaro of Mount Meru, Zanzibar, Lake Victoria, extra park dagen in Serengeti, Ndutu of Tarangire, extra dagen in Endallah, Lake Babati en Lake Basotu,… Laat ons weten wat je wil of hoeveel dagen we extra moeten voorzien zodat we je een voorstel kunnen doen!

Overnachten

Om je de mogelijkheid te bieden om de lokale bevolking te ontmoeten en het leven in een klein Tanzaniaans dorpje gade te slaan, passeren de meeste van onze safari's in Endallah. Je verblijft in het huis van een Tanzaniaanse familie, in de dorpje dat grenst aan Lake Manyara National Park. Er zijn 4 tweepersoonskamers en 3 eenpersoonskamers. Matrassen, kussens, dekens en muskietennetten zijn voorzien. Er is een koude douche en een westerse WC met spoelbak. Het huis (en het dorp) zijn veilig en er zijn altijd mensen in het huis om een oogje in het zeil te houden. Indien nodig kunnen je kleren gewassen worden (gratis).

Onderweg verblijf je in lokale hotelletjes. In de nationale parken kan je kiezen tussen overnachten op een publieke campsite (inbegrepen in de geafficheerde reiskost) of in een lodge (in dat geven rekenen we je de meerkost aan). De campsite is redelijk basic ('Franse WC' en douches met onzekere waterbevoorrading) maar 'wild' (niet omheind)! Huilende hyena's en brullende leeuwen zullen je 's nachts entertainen zodat je niet vergeet dat je in enkele van de mooiste wildparken ter wereld overnacht.  

Als je verkiest om één of meerdere nachten in een lodge te slapen, dan boeken we die voor jou (tegen meerkost).

Maaltijden en drank

De maaltijden in Endallah zijn huisbereid met verse ingrediënten. Vegetarische maaltijden kunnen voorzien worden. Een traditionele maaltijd (ugali) kan bereid worden op aanvraag (geen extra cost).

De maaltijden tijdens de safari's worden bereid door onze safari-koks of worden geserveerd in kleine restaurantjes. Tijdens de hele reis zal er water in flessen voorzien worden (inbegrepen in de prijs). Koffie en thee worden aangeboden tijdens het ontbijt en het avondmaal. Alcoholische- en frisdranken zij eveneens voorradig, maar moeten bijbetaald worden.

Vervoer

Alle verplaatsingen worden gedaan met een 4WD Toyota Landcruiser. Het dak wordt geopend tijdens de game drives zodat je een perfect zicht hebt. Aangezien jij en je medereizigers de enige passagiers zijn, kan je de gids vragen om eender waar te stoppen. De Landcruiser is in goede staat, maar de wegen zijn dat niet. Autopech kan dus voorvallen, maar zal zo spoedig mogelijk verholpen worden door onze gidsen die, zoals alle gidsen, zeer handige mechaniciens zijn.

Parkgelden en taksen

De parkgelden en taksen zijn redelijk hoog en zijn flink duurder geworden de laatste jaren. Alle parkgelden en taksen zijn inbegrepen in de totaalprijs. Indien de parkgelden evenwel zouden stijgen tussen het moment van boeking en de eigenlijke safari, dan kunnen we helaas niet anders dan deze extra kost door te rekenen.