Katten & Cultuur (13 D - 12 N)

Hoogtepunten: Verblijf in Endallah, Ngorongoro Krater, Serengeti Nationaal Park, Olduvai, de Masai en de Barabaig, Lake Manyara en Tarangire Nationale Parken, de Haynu Watervallen

 DAG 1: ARUSHA

We pikken je op in Kilimanjaro Airport (voor wie rechtstreeks vliegt) of in Arusha aan de busterminal (voor wie met de bus vanuit Nairobi komt). De rest van de dag spenderen we in Arusha om enkele praktische zaken te regelen (geld wisselen, stock inslaan) en de stad te verkennen. Het avondmaal nuttigen we in een gezellige Indische straatbarbecue in het centrum van de stad.

Overnachting: Arusha guesthouse – middag- en avondmaal

DAG 2: KENNISMAKING MET ENDALLAH

Na het ontbijt vertrekken we meteen richting Endallah. Onderweg pauzeren we kort in Mto wa Mbu, een bruisende handelsnederzetting aan de voet van de Great Rift. Vooraleer we de asfaltweg verlaten en de afslag naar Endallah nemen, trakteren we je boven op de Great Rift nog op een schitterend zicht over Lake Manyara Nationaal Park. Na de lunch rijdt de jeep ons tot op een heuveltop in het nabij gelegen Lambo. Van daar zetten we de tocht te voet verder tot in Endallah. De jeep brengt intussen onze bagage naar Endallah. Deze wandeling biedt schitterende vergezichten en heel wat couleur locale en gaat grotendeels bergaf. De moeilijkheidsgraad ligt dan ook niet al te hoog. We pauzeren even in de kroeg van Endallah en leggen daarna de laatste kilometer af tot aan het huis van onze gastfamilie.

Overnachting: Endallah gastfamilie – vol pension

DAG 3: ENDALLAH: BEZOEK AAN DE BANANENPLANTAGE

Vandaag trekken we onze wandelschoenen aan voor een stevige wandeling door het woud. We volgen vooral geitenpaadjes en de rivierbedding, met een korte maar steile klim op het eind. Een degelijke conditie is vereist (voor diegenen met een minder goede conditie zorgen we voor een alternatief). Tijdens deze wandeling bezoek je een kleine plantage met naast allerlei soorten bananen een grote verscheidenheid aan andere tropische vruchten en groenten. We volgen daarna de rivier (waarbij enig klauterwerk niet uitgesloten is), passeren een verlaten hyena hol en verlaten de rivierbedding aan een 6 meter hoge waterval die meestal droog staat. Onderweg hopen we Nijlvaranen en aapjes te zien, naast de vele sporen van onder meer bosbok, bavianen, genetkat en zelfs luipaard. Na deze vermoeiende maar prachtige wandeling gebruiken we een laat middagmaal. Na het middagmaal trekken we het dorp in waar we o.a. een bezoekje brengen aan de school, het dispensarium, de steenbakkerij en de plaatselijke kroeg. We nemen je ook mee naar een traditionele hut. Na het avondmaal kan je nog wat nakaarten bij een vuurtje om vervolgens in slaap te soezen omringd door de geluiden van de Afrikaanse nacht.

Overnachting: Endallah gastfamilie – vol pension

DAG 4: LAKE MANYARA NATIONAAL PARK

Na een vroeg ontbijt dalen we de Great Rift af tot aan de inkom van Lake Manyara Nationaal Park. We maken ons opnieuw op voor een volledige dag safari. Lake Manyara Nationaal Park is dankzij zijn tropische vegetatie, het meer en de spectaculaire Great Rift op de achtergrond, zonder twijfel één van de mooiste parken van het Noordelijke circuit. Het park is vooral bekend om zijn boomklimmende leeuwen (je hebt een portie geluk nodig om ze te zien), maar biedt heel wat meer: een uitgebreid assortiment aan kleurrijke vogels en roofvogels, 3 apensoorten, zeer benaderbare olifanten en giraffen, een nijlpaardenpoel, buffels, antilopen en een goede kans om de schuwe bosbok en klipspringer te ontdekken. Dieper in het park ligt de heetwaterbron, traditioneel een trekpleister voor grote kolonies flamingo’s. Na de safari rijden we een lokaal hotelletje. Lokale mama's trakteren jullie er op een traditioneel Tanzaniaanse maal.

Overnachting: Mto wa Mbu guesthouse – vol pension

DAG 5: DE OLIFANTENGROT

Na het ontbijt  staat er een fietstocht op het programma. In Mto wa Mbu rijden jullie met een lokale gids door de rijstvelden en bananenplantages naar de achterkant van Lake Manyara. Afhankelijk van het seizoen zien jullie er flamingo's, gnoes, zebra's, meerkatten,... Na de lunch rijden we naar Karatu. In de heuvels van Karatu neemt een ranger van de Ngorongoro Conservation Area jullie mee naar de Olifantengrotten en Karatu Waterfall. Onderweg geeft hij uitleg bij fauna, flora en de dierensporen die jullie tegenkomen. Overnachten doen jullie in een lokaal hotelletje in Karatu.

Overnachting: Karatu guesthouse - vol pension

DAG 6: DE NGORONGORO KRATER

Na het ontbijt rijden we richting Ngorongoro Krater  voor een game drive van ca. 6 uur op de kratervloer. De Ngorongoro Krater of ‘Tuin van Eden’ herbergt een surrealistisch aantal dieren op een relatief kleine oppervlakte en wordt algemeen beschouwd als de beste plaats op aarde om enkele bedreigde diersoorten van dichtbij te aanschouwen. De Ngorongoro Krater is tevens de beste plek in Tanzania om één of meerder zwarte neushoorns te zien of om van dichtbij leeuwen te aanschouwen. Verder kruis je ongetwijfeld ook het pad van hyena’s, wrattenzwijnen, zebra’s, gnoes, buffels, verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, olifanten enzovoort. Met een beetje geluk krijg je ook een jachtluipaard of serval in het vizier en met nog meer geluk zelfs een luipaard, wat de Big Five meteen compleet zou maken. In de late namiddag (picknicken doen we op de kraterbodem) verlaten we de krater en rijden we door een schitterend landschap getooid met Masai nederzettingen en hier en daar wat wild naar de missiepost van Endulen waar we de nacht doorbrengen. Dit Masai-hospitaaltje met gastenkamers ligt op bijna 2000 meter hoogte en garandeert je een koele en aangename nacht. ’s Nachts blijf je evenwel best in je kamer (met douche en WC) want hier neemt het wild het commando over.

Overnachting: Endulen Missiepost (Simba campsite indien volzet) – vol pension

DAG 7: SERENGETI NATIONAAL PARK

Als het weer meezit (geen regen gedurende enkele dagen) nemen we vanuit Endulen een fantastische route binnendoor die via Ndutu naar de gate van Serengeti leidt (in het andere geval rijden we via de kraterrand). De opkomende zon, de eindeloze vlakten en het wild voor jou alleen,… Dit is het echte Out of Africa-gevoel! Zodra we de Serengeti binnenrijden gaan we op zoek naar de ‘grote katten’. Leeuwen, jachtluipaarden, maar vooral luipaarden zijn hier de toppers. Van februari tot en met april-mei is bovendien – en als alles meezit – ook de migratie in de buurt. Wie een beetje geluk heeft in de Serengeti zal in geen enkel ander park ter wereld ooit nog een vergelijkbare hoeveelheid en verscheidenheid aan dieren aanschouwen. De hoge wildconcentratie in combinatie met de schier eindeloze vlakten laten een indruk na voor het leven. Overnachten doen we in een tentje. Huilende hyena’s en leeuwengebrul vervangen vannacht de beste natuurdocumentaire. Voor wie liever tussen stenen muren slaapt boeken we tegen meerprijs een lodge nabij.

Overnachting: Seronera campsite (of lodge) – vol pension

DAG 8: NGORONGORO CONSERVATION AREA EN OLDUVAI

Na een ochtendlijke game-drive (het ideale moment om nog wat actie te zien) verlaten we de Serengeti en zetten we via een mooie binnenweg koers richting Shifting Sand Olduvai. We beklimmen er de zich jaarlijks verplaatsende duin van vulkanische as en brengen een bezoek aan de archeologische site waar Mary Leakey ooit de australopithecus boisei vond. Voor de liefhebbers is er ruimte voor een archeologische wandeling in de Olduvai kloof, begeleid door één van de archeologen van de site. Indien gewenst maken we ook tijd voor een bezoek aan een Masaidorp. Indien de groep beslist om Olduvai en Shifting Sand links te laten liggen, behoort een game-drive rondom Lake Ndutu tot de mogelijkheden. Aangezien het een privé-safari is beslis je zelf over je dagindeling. Omstreeks 17.00 uur verlaten we de Ngorongoro Conservation Area en rijden we terug naar Endallah.

Overnachting: Karatu guesthouse – vol pension

DAG 9: MANYARA UITKIJKPUNT EN MASABEDA WANDELING

Opnieuw tijd voor een stevige wandeling! In de voormiddag volgen we de droge rivierbedding richting Masabeda om zo via de heuvels terug te keren naar ‘huis’. Het is een niet al te zware wandeling met mooie vergezichten over het dorp en, bij goed weer, de vlakte aan de voet van de Great Rift. Na de lunch is er tijd voor een siësta. Rond 15.00 uur start de tweede wandeling van de dag die ons naar rots op de rand van Lake Manyara Nationaal Park leidt. Wie te vermoeid is van de ochtendwandeling geraakt er ook met de jeep. De wandeling gaat door nagenoeg onbewoond gebied en telt één zeer steile, maar korte klim. Van op de rots aan het eind van de wandeling krijg je één van de mooiste uitzichten van Tanzania te zien. We proberen de rots te bereiken rond het zogenaamde ‘golden hour’, het uur voor zonsondergang dat bij fotografen erg in trek is omwille van de mooie intense kleuren. De liefhebbers keren terug te voet, de anderen met de jeep.

Overnachting: Endallah gastfamilie – vol pension

DAG 10: DE HAYNU WATERVALLEN EN MBULU

We nemen afscheid van Endallah en onze gastfamilie en rijden langs schitterende landschappen naar het Mbulu-plateau. Deze regio wordt (onterecht) zelden bezocht door toeristen en geldt als het centrum van Iraqw-stam. De vele heuvels en de aangename temperaturen maken dit to prima wandelgebied. Na de lunch in Mbulu rijden we via steil en smalle paadjes naar de Haynu watervallen. Deze cascade van drie watervallen ligt in een prachtig natuurlijk decor en biedt – wederom – schitterende vergezichten. Jezelf verfrissen in de poel onderaan de watervallen kan, maar een douche nemen onder het watergeweld is minder evident. Indien de watervallen omwille van overvloedige regenval niet bereikbaar zijn (zelden) staat er een wandeling langs geitenpaadjes op het programma.

Overnachting: Mbulu guesthouse – vol pension

DAG 11: DE BARABAIG EN TARANGIRE NATIONAAL PARK

De Great Rift afdalend langs een spectaculair slingerende weg met prachtige panorama’s, gaan we op zoek naar de Barabaig. Deze zeer traditionele nomadenstam heeft qua levensstijl en klederdracht enige raakpunten met de masai (hun grootste vijanden overigens) maar onderscheidt zich door vriendelijkheid, prachtige juwelen en oog tatoeages. De Barabaig leven in kleine gemeenschappen en blijven zelden langer dan 6 maanden op dezelfde plaats. Ze wonen in hutten, leven van de veeteelt en zijn één van de weinige stammen waarop missionarissen weinig of geen invloed hebben kunnen uitoefenen. Na een bezoek aan de Barabaig en de lunch trekken we verder richting Tarangire Nationaal Park. Tarangire Nationaal Park is bekend om zijn vele prachtige en eeuwenoude baobabs (apenbroodbomen) en een enorme populatie olifanten (de dichtste in de Noordelijke parken). Ook alle andere diersoorten zijn er vertegenwoordigd tot en met wilde honden (maar om hen te zien heb je een flinke dosis geluk nodig). Tarangire is ook je beste kans om een python van dichtbij te zien. We overnachten in een tentje in het park en genieten wederom van de ‘nachtelijke ambiance’. Voor wie niet van tentjes houdt, boeken we een lodge aan meerkost.

Overnachting: Tarangire campsite (of lodge) – vol pension

DAG 12: TARANGIRE NATIONAAL PARK

Na het ontbijt zetten we onze safari verder, op zoek naar interessante taferelen. Ook Tarangire Nationaal Park biedt immers een redelijke kans op het spotten van een luipaard. We blijven in het park tot onze 24-uren licentie verstreken is en zetten daarna koers richting Arusha. De souvenirjagers kunnen terecht in Arusha Masai Market waar er voor elk wat wils is en tegen onklopbare prijzen. Voor het avondeten verhuizen we naar de openluchtbarbecue aan Njiro Hill waar de beste tilapia en kip van Arusha en omstreken wordt geserveerd.

Overnachting: Arusha guesthouse – vol pension

DAG 13: AFSCHEID

Na het ontbijt is er, afhankelijk van je verdere plannen en vlucht- of busuren, nog wat tijd om in Arusha rond te kuieren en in te pakken voor het vertrek. Wie na het middaguur een vlucht heeft, trakteren we nog op een lunch in Kilimanjaro Airport, van de anderen nemen we eerder afscheid. Eerst maken we echter nog een afspraak voor volgend jaar, want terugkomen doe je gegarandeerd!


Verlengingen

Al onze safari's kunnen met één of meerdere dagen verlengd worden. De kost hangt af van het dagprogramma. Zo kost een parkdag meer dan een extra dag in Endallah en is de Kilimanjaro beklimmen duurder dan een verblijf in Zanzibar.

Mogelijke verlengingen: Beklimming van Kilimanjaro of Mount Meru, Zanzibar, Lake Victoria, extra park dagen in Serengeti, Ndutu of Tarangire, extra dagen in Endallah, Lake Babati en Lake Basotu,… Laat ons weten wat je wil of hoeveel dagen we extra moeten voorzien zodat we je een voorstel kunnen doen!

Overnachten

Om je de mogelijkheid te bieden om de lokale bevolking te ontmoeten en het leven in een klein Tanzaniaans dorpje gade te slaan, passeren de meeste van onze safari's in Endallah. Je verblijft in het huis van een Tanzaniaanse familie, in de dorpje dat grenst aan Lake Manyara National Park. Er zijn 4 tweepersoonskamers en 3 eenpersoonskamers. Matrassen, kussens, dekens en muskietennetten zijn voorzien. Er is een koude douche en een westerse WC met spoelbak. Het huis (en het dorp) zijn veilig en er zijn altijd mensen in het huis om een oogje in het zeil te houden. Indien nodig kunnen je kleren gewassen worden (gratis).

Onderweg verblijf je in lokale hotelletjes. In de nationale parken kan je kiezen tussen overnachten op een publieke campsite (inbegrepen in de geafficheerde reiskost) of in een lodge (in dat geven rekenen we je de meerkost aan). De campsite is redelijk basic ('Franse WC' en douches met onzekere waterbevoorrading) maar 'wild' (niet omheind)! Huilende hyena's en brullende leeuwen zullen je 's nachts entertainen zodat je niet vergeet dat je in enkele van de mooiste wildparken ter wereld overnacht.  

Als je verkiest om één of meerdere nachten in een lodge te slapen, dan boeken we die voor jou (tegen meerkost).

Maaltijden en drank

De maaltijden in Endallah zijn huisbereid met verse ingrediënten. Vegetarische maaltijden kunnen voorzien worden. Een traditionele maaltijd (ugali) kan bereid worden op aanvraag (geen extra cost).

De maaltijden tijdens de safari's worden bereid door onze safari-koks of worden geserveerd in kleine restaurantjes. Tijdens de hele reis zal er water in flessen voorzien worden (inbegrepen in de prijs). Koffie en thee worden aangeboden tijdens het ontbijt en het avondmaal. Alcoholische- en frisdranken zij eveneens voorradig, maar moeten bijbetaald worden.

Vervoer

Alle verplaatsingen worden gedaan met een 4WD Toyota Landcruiser. Het dak wordt geopend tijdens de game drives zodat je een perfect zicht hebt. Aangezien jij en je medereizigers de enige passagiers zijn, kan je de gids vragen om eender waar te stoppen. De Landcruiser is in goede staat, maar de wegen zijn dat niet. Autopech kan dus voorvallen, maar zal zo spoedig mogelijk verholpen worden door onze gidsen die, zoals alle gidsen, zeer handige mechaniciens zijn.

Parkgelden en taksen

De parkgelden en taksen zijn redelijk hoog en zijn flink duurder geworden de laatste jaren. Alle parkgelden en taksen zijn inbegrepen in de totaalprijs. Indien de parkgelden evenwel zouden stijgen tussen het moment van boeking en de eigenlijke safari, dan kunnen we helaas niet anders dan deze extra kost door te rekenen.